za kore od belanca:
6 belanaca, sobne temperature
340g šećera u prahu
1 kašika gustina
2 kašike limunovog soka
- Uključite rernu da zagreva na 150°C(ventilator130°C). Mutite belanca mikserom, u startu polako pa ubrzavajte kako postaju čvršća. Kada dobijete penu sa čvrstim vrhovima dodajte 2 kašike šećera. Kada se umuti taj šećer dodajte još 2 kašike i tako dok ne potrošite sav šećer.
- Mutite belanca sa šećerom dok smesa ne postane toliko čvrsta da kada prevrnete posudu ništa ne mrdne iz nje.
- Tada razmutite gustin sa limunovim sokom i dodajte ga u belanca. Mutite još 2 minuta.
- Na papiru za pečenje iscrtajte krugove veličine 10cm. Okrenite papir i položite ga na pleh pa unutar svakog kruga rasporedite umućenu smesu. Oblikujte ih po želji.
- Čim ubacite u rernu smanjite temperaturu na 120°C (ventilator 100°C). Pecite tako 30 minuta. Onda smanjite na 100°C (80°C)i nastavite da pečete još 1h. Nakon toga ugasite rernu i bez otvaranja vrata ostavite da se kore ohlade zajedno sa njom, najbolje preko noći.
- Tokom pečenja i hlađenja nikako ne smete otvarati vrata od rerne!!!
za preliv od jagoda:
1 pakovanje Handfull jagoda
240ml vode
100g šećera
malo limunovog soka
- U blender smestite sve sastojke i pulsirajte ih oko 5 minuta da se svi sastojci povežu.
- Prebacite preliv u teglicu i stavite ga u frižider na 10 minuta ili duže.
sastavljanje tortica:
500ml slatke pavlake
3 kašike šećera u prahu
1 pakovanje Handfull jagoda, samlevenih
sveže voće po izboru (jagode, maline, ribizle, borovnice)
- Na svaku koru stavite dve kašike slatke pavlake umućene sa šećerom u prahu.
- Sipajte nekoliko kašika preliva od jagoda preko šlaga pa pospite prahom od samlevenih Handfull jagoda i svežim voćem.