Potrebno:
100g kristal šećera
140g belanaca
240g šećera u prahu
160g bademovog brašna (mleveni badem bez ljuske)
4 kašike mlevenog Handful liofilizovanog manga ili drugog voća
Priprema:
1. Belanca sobne temeprature umutite u čvrstu penu. Iz tri puta dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šam
2. U blenderu dodatno isitnite bademovo brašno sa šećerom u prahu pa ih pomešajte sa 4 kašike liofilizovanog voća po izboru.
3. U šam od belnaca dodajte smesu od badema i mešajte spatulom lagano razbijajući grudvice o stranice činije. Smesa je spremna kada dovojno curi sa spatule da možete ispisati osmicu preko ostatka smese.
4. Uz pomoć šrpic kese istisnite smesu na papir za pečenje tako što ćete prisloniti vrh šprica tik uz papir i zatim istisnuti dok ne dobijete krug željene veličine.
5. Nakon toga tepsiju sa pripremljenim makaronsima tresnite nekoliko puta o radni deo jer ćete time probiti mehuriće vazduha i sprečiti pucanje tokom pečenja.
6. U zavisnoti od vlažnosti vazduha u kući, makaronse sušite 30-60 minuta na sobnoj temepraturi dok im površina ne postane suva na dodir. rernu zagrejte na 160°C, ali čim ubacite makaronse smanjite na 140°C i pecite narednih 10-15 minuta. Neka se sasvim ohlade pre skidanja sa papira i filovanja.
fil
4 žumanca
4 kašike šećera u prahu
100g putera
2 kašike mlevenog Handful liofilizovanog manga ili drugog voća
1. Žumanca sa šećerom mutite na pari. Kada postanu vrela na dodir ostavite ih da se sasvim ohlade pa ih sjedinite sa puterom i mlevenim liofilizovanim voćem po izboru.
2. Ohladite fil narednih 60 minuta zatim filujte ohlađene makaronse i ukrasite ih po želji.