patišpanj
4 jajeta (odvojeno belance i žumance) 5 kašika šećera u prahu, 3 kašike brašna sok 1 narandže
1. Umutite belanca u čvrstu penu. Postepeno dodajte šećer i mutite dok ne nastane čvrst šam. Žumanca razmutite viljuškom pa iz dva lagana poteza umešajte sa šamom. Zatim dodajte prosejano brašno i nastavite da mešate lagano dok se sastojci ne sjedine.
2. Rernu zagrejte na 180°C. Kalup prečnika oko 25cm obložite papirom za pečenje pa u njega rasporedite smesu za patišpanj.
3. Pecite 30 minuta, nakon toga zabodite čačkalicu u sredinu, ako izađe čista patišpanj je gotov. Izvadite ga iz rerne, sačekajte 5 minuta pa skinite iz kalupa i pažljivo odlepite papir za pečenje, a zatim presecite koru na pola i svaku polovinu premažite sokom od narandže.
filovi
2 pakovanja Handful višanja 240ml vode 100g kristal šećera 2 pune kašičice gustina 500ml slatke pavlake 70g mlevenog keksa 2 kašike šećera u prahu kora jedne narandže
1. Jedno pakovanje Handful višanja stavite u blender sa vodom i kristal šećerom pa dobro usitnite. Prebacite u šerpicu i kuvajte iznad tihe vatre. Kad smesa provri dodajte skrob razmućen u malo vode i kuvajte još minut. Ohladite sasvim u frižideru.
2. Umutite slatku pavlaku i podelite je na 3 jednaka dela u zasebne činije. U jednu zatim dodajte mleveni keks, koru narandže i 4 kašike šećera u prahu (ili više ako vam je po ukusu) i dobro promešajte.
3. U drugi deo dodajte puding od višanja koji ste prethodno pripremili i sjedinite. Unutar kalupa ili acetatne folije stavite jednu polovinu patišpanja. Preko toga rasporedite fil od keksa, pa fil od višanja i na kraju preostalu trećinu slatke pavlake. Dobro ohladite u frižideru, a najbolje preko noći.
4. Kada izvadite tortu iz kalupa, izblendirajte višnje iz drugog Handful pakovanja i pospite po površini torte.