Šta je liofilizacija?

Freeze drying ili liofilizacija predstavlja do sada najbolji i najkvalitetniji proces sušenja voća ili povrća. Voće se prvo zamrzava na izuzetno niske temperature, a zatim se vrši uklanjanje vlage pomoću vakumskog sistema u komori. U zavisnosti od proizvoda i recepta proces sušenja traje i do 25 sati. U toku procesa led sublimacijom prelazi u vodenu paru. Na taj način vrši se dehidratacija, iz samog voća ili povrća isparava više od 95% vode, zadržavajući u potpunosti sve nutritivne i hranljive vrednosti, boju, miris i ukus. Sušeno voće i povrće dobijeno metodom liofilizacija ubraja se u izuzetno kvalitetne, zdrave i prirodne namirnice, koje se u svojim različitim oblicima mogu koristiti u ishrani kako samostalno, tako i kao dodaci u muslije, biskvite, proteinske barove, kolače i slično.

Procesom liofilizacija izbegnuta je kontaminacija proizvoda jer većina bakterija i plesni ne mogu da prežive ovaj proces pošto je izolovano 95% vlage.

Handful_1200x600px-Home1